Het is zomer! Bent u klaar om uw beste zwemkleding aan te trekken en met een cocktail bij het zwembad te gaan liggen om af te koelen? Inderdaad, nu de temperaturen warmer worden en de zon al op uw huid schijnt, wilt u alleen maar de tijd nemen om te ontspannen in uw zwembad en de hectiek van alledag voor een paar uur uitstellen.

Maar hoe zorgt u ervoor dat uw biologisch zwembad klaar is voor de zomer?

In dit artikel herinneren wij u aan enkele goede gewoonten die u moet aannemen om u echte momenten van ontspanning te garanderen, met respect voor het milieu en uw gezondheid.

Comment preparer sa piscine pour l été

Zwembad geïnspireerd door de natuur

Een bio-mineraal zwembad respecteert de levende wereld en is rechtstreeks geïnspireerd door de natuur. Voel de sensatie van een zachte duik, als in een meer. Zonder chemicaliën, chloor of geur. Dit is precies waar wij in geloven en voor staan.

Het nabootsen van natuurlijke omstandigheden is echter een langer proces dat meer doordachte zorg vereist dan een traditioneel zwembad. En bij uitbreiding vereist het dat u oplet en een bepaalde routine instelt om u te wapenen tegen ongemakken die een goede afkoeling bij warm weer kunnen bederven.

Piscine biologique inspirée de la nature

Wat zijn de beste manieren om uw water helder te houden?

Kijkt u uit naar een duik in het water? Pas dan wel op dat u niet te snel in het zwembad springt zonder een paar essentiële voorzorgsmaatregelen te nemen. Ik hoef u er niet aan te herinneren dat uw zwembad en zijn uitrusting moeten worden schoongemaakt voordat u de sprong waagt.

Denk er ook aan om al het drijvend vuil met een net te verwijderen. Sommige microresten kunnen niet met de hand worden verwijderd, dus u moet nu enkele cruciale acties ondernemen die de rest van uw zomer positief zullen bepalen.

1.   Test de waterparameters

De eerste stap is het testen van uw waterparameters. Dit is inderdaad het eerste waar u op moet letten. Merkt u een onevenwicht op? Corrigeer de parameters zodat het evenwicht bijna perfect is en u kunt genieten van zuiver, gezond water. Verderop in dit artikel vindt u meer informatie over de producten die wij aanbevelen.

Zoals u weet zijn biologische zwembaden een natuurwonder. Ze bieden een verfrissende en ontspannende plek om te zwemmen en zijn tegelijkertijd milieuvriendelijk. Maar om uw natuurlijk zwembad schoon en gezond te houden, is het cruciaal om het goed te onderhouden door het filter te zaaien met bacteriën.

2.    Bacteriën toevoegen

Naast de wateranalyse is een tweede reflex om aan bacteriën te denken, die essentieel zijn voor een goede herstart van de biologie. Het doel is de harmonie in het water en het zwemplezier in alle omstandigheden te garanderen.

Bacteriën zijn uiteraard essentieel voor de gezondheid van uw bio-mineraal zwembad. Zij zijn verantwoordelijk voor het afbreken van organisch afval zoals bladeren, insecten en ander organisch materiaal dat in het water valt. De bacteriën zetten dit afval om in voedingsstoffen, waardoor het biologisch evenwicht van uw natuurlijk zwembad behouden blijft.

Daarom is het zaaien van bacteriën in uw filter een must, vooral bij zonnig weer. In warme en vochtige omstandigheden vermenigvuldigen de bacteriën zich en werken ze vrijwel onmiddellijk om uw biologisch zwembad schoon en gezond te houden.

Met het Vitii-filtersysteem gebeurt de herbalancering van de mineralen door middel van automatisering en regeling, wat een groot voordeel is. Dankzij de automatisering worden de mineralen en bacteriën rechtstreeks in het filtratiesysteem geïnjecteerd, waardoor het biologisch evenwicht van het water wordt gegarandeerd. U hoeft zich dus geen zorgen meer te maken over de doses of producten die handmatig aan het water moeten worden toegevoegd, alles gebeurt automatisch. Praktisch, nietwaar?

Ontdek de andere voordelen van Vitii-filtratie (geen planten, langdurig, verwarmd, minder verbruik…).

Welke producten moet ik gebruiken?

Er zijn verschillende biologische behandelingsproducten die gebruikt kunnen worden om je filter te bezaaien en de waterwaarden weer in balans te brengen. Je moet echter de houdbaarheidsdatum en bewaarcondities (kamertemperatuur of koele opslag, afhankelijk van het product) in de gaten houden. Sommige bacteriën zijn bederfelijk. Het is dus essentieel om ze elk jaar te vernieuwen om hun effectiviteit te garanderen.

A)     Vitii Bacteri+

Het Vitii Bacteri+ hokje is de ideale oplossing voor een efficiënte waterfiltratie. De nuttige micro-organismen die het bevat zijn essentieel voor het behoud van een optimale waterkwaliteit en een aangename badervaring. Daarom raden wij u aan uw Vitii Bacteri+ verbruikscubicle te vervangen voordat u uw zwembad weer in gebruik neemt. Als het product geopend is, is het slechts 12 maanden houdbaar. Daarom raden wij u aan het elk jaar te vervangen als u verwacht dat het product effectief blijft.

Wat het opnieuw in evenwicht brengen van de waterparameters betreft, zijn er 3 oplossingen beschikbaar om de filtratie te bevorderen en het water te verhelderen:

B)     Vitii Citri (pH-)

Vitii pH- is een natuurlijke zure oplossing op basis van citroenzuur die helpt de pH van het water te verlagen en te reguleren zodat het in evenwicht blijft. Zaken als regenwater, bladeren en wateraanpassingen kunnen de pH van het water beïnvloeden. Een optimale pH voor water ligt tussen 7,2 en 8,0, omdat een te hoge waarde slecht kan zijn voor de filtratie.

C)     Vitii Calci

Vitii Calci is een minerale oplossing die calcium bevat en helpt de totale hardheid van het water te verhogen. Regen kan de hardheid verlagen, terwijl verdamping deze concentreert, dus het is belangrijk de mineralenbalans van het water regelmatig te controleren, vooral na zware regenval en tijdens droge periodes. Een te lage totale hardheid kan de filtratie belemmeren.

D)     Vitii Carboni

Vitii Carboni is een minerale oplossing die de carbonaathardheid van het water verhoogt. Regen kan deze hardheid verlagen, terwijl verdamping haar concentreert. Een te lage carbonaathardheid kan de filtratie en het evenwicht van het water beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om het mineraalgehalte van het water regelmatig te controleren, vooral na zware regenval en in periodes van droogte, en het zo nodig te corrigeren.

Consommables Vitii : Calci, citri, bacteri et carboni

Het automatische principe is hetzelfde als voor bacteriën. U hoeft zich geen zorgen te maken over het zelf doseren van de producten, want ze worden direct geïnjecteerd zonder handmatige tussenkomst.

Lees ons artikel voor meer informatie over de werking van het natuurlijk zwembad met Vitii-filtratie.

Biologisch zwembad rijmt op geduld

Het is ook belangrijk te onthouden dat u geduld moet hebben bij het inzaaien van uw filter. Helaas wordt het biologisch evenwicht niet in een vingerknip bereikt. Het duurt meestal enkele weken voordat de bacteriën effectief beginnen te werken en een gezonde zwemomgeving in stand houden. Het is belangrijk dat u het water de tijd gunt om weer in evenwicht te komen.

Biofilm kan zich vormen op minder goed gereinigde wanden en verschijnt als een glibberige laag of groene/bruine vlekken. Door het ontbreken van biocideproducten moeten de wanden grondiger worden gereinigd met een robot en regelmatig worden schoongemaakt.

Daarnaast is het ook raadzaam om de pH, de hardheid en andere waterkwaliteitsindicatoren regelmatig te blijven controleren om milieuvriendelijk baden en de gezondheid van de baders te garanderen.

Kristalhelder water met smaragdgroene schijn

Na deze investering en met geduld zal het resultaat adembenemend zijn. Als een lagune zal het bio-mineraal zwembad een natuurlijke, licht turquoise kleur hebben. Dit zal uw vrienden en familie jaloers maken en ze zullen niet aarzelen om zichzelf uit te nodigen rond een goede barbecue om te genieten van de heilzame effecten van uw zwembad.

Piscine aux reflets émeraudes

Tot slot

Kortom, het meten van de waterwaarden en het toevoegen van bacteriën aan uw bio-minerale filter zijn essentieel voor een gezonde en aangename zwemomgeving. Op die manier helpt u het biologisch evenwicht van uw natuurlijk zwembad in stand te houden met respect voor het milieu. Vergeet dus niet uw bacteriën te planten zodra het warme weer terugkeert!