Duik in zuiver, helder en schoon water!

En zwembad installeren betekent tegenwoordig een keuze maken tussen een traditioneel zwembad of een meer ecologische keuze zoals een natuurlijk zwembad. U moet de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen. Men moet zich ook de vraag stellen naar de gevolgen voor het milieu, maar ook naar de risico’s voor de gezondheid.

Biologische, natuurlijke en biominerale zwembaden zijn sterk in opkomst. En met reden: ze vormen geen gevaar voor de planeet of onze gezondheid.

Maar hoe zie je het verschil? En hoe kies ik het zwembad dat het beste bij me past? Hier gaan we dieper in op het verschil tussen natuurlijke en biologische zwembaden.

Het natuurlijk zwembad: het concept en de werking

Alvorens een keuze te maken, is het raadzaam terug te gaan naar de basis en de essentie van elk milieuvriendelijk zwembad te begrijpen.

Aan het begin van de zogenaamde ecologische zwembaden vinden we de zwemvijver. Dit is een tuinvijver met een lagune om het zwemgedeelte te filteren.

Daarna evolueerde het concept naar het natuurlijk zwembad. Een hybride vijver met drukfiltratie en plantaardige lagunes.

Dit filtersysteem is gebaseerd op de aanwezigheid van planten en micro-organismen die het water reinigen, van zuurstof voorzien en filteren.

Daartoe bestaat het natuurlijk zwembad uit 3 zones:

  • De zwemzone waar iedereen kan zwemmen, spelen en ontspannen.
  • De lagunezone is een ondieper bad dan de eerste en heeft als doel het zwemwater te filteren met behulp van planten, rotsen en micro-organismen.
  • De eerste twee zones zijn met elkaar verbonden door de regeneratiezone die het water van zuurstof voorziet.

Wat zijn de voor- en nadelen van het natuurlijk zwembad?

Het natuurlijk zwembad heeft vele voordelen.

  • Allereerst gebruikt het geen chemische producten om het water te zuiveren of te reinigen. Het water is gezond en vormt geen enkel gevaar voor de gezondheid of het milieu.
  • Een natuurlijk zwembad creëert een echt ecosysteem. Als het zwembad goed wordt onderhouden, kunnen dieren zoals kikkers en ongewervelde dieren zich in het zwembad vestigen. Deze dieren helpen het zwembad zich te ontdoen van bijvoorbeeld muggenlarven. Dit is goed voor de waterfauna en -flora.

Natuurlijk zijn er ook nadelen.

  • Het natuurzwembad is duurder dan de installatie van de verschillende baden.
  • Het kan niet verwarmd worden. De planten zouden niet kunnen overleven bij een te hoge temperatuur.
  • De lagune vereist nauwgezet onderhoud. Het is namelijk essentieel om regelmatig de vervuiling ervan te controleren om verstopping te voorkomen.
  • Ten slotte kan het water groener worden door de aanwezigheid van bacteriën en micro-organismen.
piscine naturelle fonctionnement et avantages

Het biologisch of bio-mineraal zwembad: het concept en de werking

Het ecologisch alternatief van vandaag en morgen

Het biologisch of bio-mineraal zwembad is een evolutie van het natuurlijk zwembad. Het is een geïntegreerd zwembad met drukfiltratie en zonder lagune.

Het grote verschil tussen een natuurlijk en een biologisch zwembad is de afwezigheid van planten om het water te filteren!

Het concept van dit zwembad is gebaseerd op bacteriële filtratie.

Dit unieke systeem maakt het mogelijk het water te filteren zonder gebruik te maken van chemicaliën zoals chloor of broom. Op basis van levende organismen kan de ecologische filtratie nabootsen wat er in de natuur gebeurt.

Zo wordt het water eerst gereinigd. Alle zwevende vervuiling wordt mechanisch verwijderd en organisch opgelost. Vervolgens wordt het water gedesinfecteerd door een UV-filter met een oxidatiesysteem.

Ten slotte worden mineralen en bacteriën in het filtratiesysteem geïnjecteerd om het water in evenwicht te houden.

Dankzij deze filtratie wordt het water op ecologische en organische wijze gereinigd. Het maakt ook het gebruik van accessoires zoals verwarmingselementen, luiken, enz. mogelijk. Bovendien kan dit systeem worden geïnstalleerd in binnen-, buiten-, privé- of openbare zwembaden.

Wat zijn de voor- en nadelen van het bio-mineraal zwembad?

Deze technologie biedt vele voordelen.

  • Allereerst kan het worden geïnstalleerd op alle soorten zwembaden, al dan niet reeds gebouwd. Dit betekent dat elk zwembad kan profiteren van natuurlijk, chemievrij water.
  • Het water is gezond en zuiver. Het zorgt voor een unieke zwemervaring. Het water is helder, zacht en doet denken aan bergmeren! Een waar genot.
  • Het water is niet schadelijk voor uw gezondheid. Er is geen risico op irritatie of allergie.
  • Deze filtratie verbruikt minder water en vervuilt het water niet.
  • Het water kan zowel binnen als buiten worden verwarmd.
  • En niet te vergeten dat dit een langere levensduur van het bio-mineraal zwembad mogelijk maakt.

Filtratie kan een hogere investering betekenen. Maar het kan zich op lange termijn terugbetalen.

Wat is het verschil tussen natuurlijke en biologische zwembaden?

De natuurlijke en biologische zwembaden maken deel uit van de zogenaamde ecologische zwembaden. Het verschil zit hem in het filterprincipe. Het natuurlijk zwembad maakt gebruik van planten om het water te filteren, terwijl het biologisch zwembad gebruik maakt van bacteriële filtratie.

Dit verschil beïnvloedt de verwarming van het zwembad, het onderhoud ervan, maar ook het installatiegemak.

Bij Vitii bieden we een uniek biologisch filtersysteem om uw biologische en bio-minerale zwembaden te creëren.

Door het concept van het natuurlijk zwembad te evolueren, hebben we een volledig biologisch filtratiesysteem bedacht dat de voordelen van zuiver, zacht water, gezond water voor het lichaam en geen risico voor de gezondheid of het milieu combineert met de geneugten van een traditioneel zwembad, zoals het regelen van de watertemperatuur, installatie in een bestaand zwembad, of plaatsing binnen of buiten. Een ideale oplossing voor de zwembaden van vandaag en morgen.

Het doel van Vitii is om u een unieke zwemervaring te bieden door middel van helder, zacht en gezond water voor u en het milieu.

Voor meer informatie over Vitii ecologische filtratie