Zwemmen, spelen, duiken, drinken,… dit alles behoort tot de geneugten van water.
Als plezier en welzijn altijd deel uitmaken van het zwembad, kan zwemmen gevaarlijk zijn, vooral wanneer het gebruikte ontsmettingsmiddel chloor is. De gezondheidsrisico’s van chloor zijn talrijk en zouden een reden tot alarm moeten zijn.
Te lang heeft deze chemische stof de overhand gehad bij de behandeling van zwembaden. Tegenwoordig bestaan er duurzame oplossingen om gezondheid, ecologie en veiligheid met elkaar te verzoenen.

chlore : les risques sur la santé

Particuliere en openbare zwembaden: de risico’s van chloor

Om de gevaren van chloor voor de gezondheid beter te begrijpen, is het noodzakelijk om dit in zwembaden gebruikte product te analyseren.

Wat is chloor?

Chloor is een chemisch product dat wordt gebruikt om water te desinfecteren en de kwaliteit ervan te behouden. Chloor is de meest gebruikte behandeling door openbare en particuliere zwembadeigenaren.

Deze chemische stof is zeer reactief, oxiderend en corrosief. In een zwembad wordt het gebruikt om zweet, huidresten, haar, kiem- en bacteriegroei tegen te gaan.

Hoewel chloor goedkoop is en vrij doeltreffend als ontsmettingsmiddel, is het net zo agressief voor het water als voor ons lichaam.

We mogen niet vergeten dat de productie van chloor een grote koolstofvoetafdruk heeft. Ook hiermee moet rekening worden gehouden bij de keuze van een zwembadfiltersysteem.

Wie herinnert zich niet de geur van chloor in het gemeenschappelijk zwembad? Of de rode ogen als je uit het water kwam?

Chloor maakt deel uit van onze jeugdherinneringen. Maar deze chemische stof is een vrij ernstige aanslag op het lichaam en de gezondheid.

  • De ademhalingsrisico’s van chloor

Het gebruik van chloor irriteert de luchtwegen. Dit is een van de eerste bekende gevaren van deze vaak gebruikte chemische stof.

Chloor en zijn dampen kunnen hoesten, pijn op de borst, vochtophoping in de longen, laesies, astma, bronchitis en longontsteking veroorzaken.

Ademhalingsrisico’s betreffen vooral jonge baders (jonger dan 12 jaar).

  • Oogirritaties

Rode ogen na een zwemles is een symptoom waar de meeste zwemmers last van hebben.

Chloor kan de ogen namelijk irriteren en rood maken.

Het tast de beschermende traanfilm die het hoornvlies beschermt aan en beschadigt deze. Bij contact met chloor worden de ogen kwetsbaar en kunnen ziekten ontstaan zoals bindvliesontsteking.

Contactlensdragers moeten nog waakzamer zijn voor dit verschijnsel.

  • De risico’s van chloor op de huid

Bij contact met chloor kan de huid droog en ruw worden. Er kunnen rode vlekken op de huid ontstaan. Chloor kan ook jeuk, trekkerigheid en brandwonden veroorzaken. De gevoelige huid loopt het meeste risico.

Chloor spaart ook het haar niet. Het kan het droog en broos maken en ook verkleuren.

Voorzichtig hanteren

Chloor kan gevaarlijk zijn in de omgang met openbare en particuliere zwembaden. Chloor is een krachtig ontsmettingsmiddel wanneer de pH tussen 7,2 en 7,6 ligt. De pH van het water moet permanent worden gecorrigeerd met zuur (pH-) om binnen dit bereik te blijven.
Maar er is een probleem. Als chloor rechtstreeks met zuur wordt gemengd (zonder uitgestelde injectie in het zwembad), ontstaat een gas dat uiterst schadelijk is voor de gezondheid.

Hoe beschermt u zich tegen de gezondheidseffecten van chloor?

Om uzelf tegen chloor te beschermen, volgt hier een lijst met tips die u moet weten:

  • Het dragen van een duikbril kan beschermen tegen chloorirritatie.
  • Een paar druppels fysiologisch serum of kunstmatige tranen kunnen de ogen rehydrateren wanneer u het zwembad verlaat.
  • Wanneer u uit het water komt, is een douche verplicht.
  • Het aanbrengen van een vochtinbrengende crème wordt aanbevolen om uitdroging te voorkomen. Een haarmasker is ook welkom na het zwemmen.

Zwemmen in een natuurlijk zwembad.

les dangers du chlore

Het natuurlijk zwembad, een verantwoord alternatief ver van chloor

Chloor en de verschillende chemische producten worden steeds meer afgekeurd. Openbare en particuliere zwembadeigenaars zijn op zoek naar duurzame, ecologische en gezondheidsvriendelijke oplossingen.

Om veilig en gezond te baden wordt natuurlijk zwemmen voorgeschreven. Hoewel het niet altijd mogelijk is om in het zuivere water van een bergmeer te zwemmen, zijn er nu effectieve oplossingen die het traditionele zwembad omvormen tot een natuurlijk zwembad.

De biologische filtratie van Vitii stelt ons in staat een gezondere toekomst tegemoet te gaan. Een toekomst waarin zwembaden een echt plezier worden zonder enig risico voor de gezondheid of het milieu.

Met biologische filtratie lijkt het zwembad op een traditioneel zwembad, behalve dat het water zachter en doorzichtiger is en geen chemicaliën bevat.

Het water wordt behandeld met ultraviolet licht en zuurstof. Het wordt ontdaan van onzuiverheden en gesteriliseerd. Het mooie is dat er geen resten van ontsmettingsmiddelen in het water achterblijven. In tegenstelling tot chloor, waarbij de baders zich in het ontsmettingsmiddel verplaatsen. Met Vitii bevinden de baders zich in natuurlijk water, net als in een bergmeer.

Vitii, een krachtig, gezondheidsvriendelijk systeem voor particuliere en grote openbare zwembaden.

Voor meer informatie over het natuurlijk zwembad Vitii